Zvláštní. Takže pokud si ve firmách lidé vykají, tak to není slušná firma? Obávám se, že takových je 90%, což je docela průšvih. A pokud cizímu člověku vykám, tak jsem zřejmě velmi zaostalý. Asi žiji někde v minulosti, protože (naštěstí) kolem sebe nevidím, že by si cizí a nezmámí lidé běžně tykali.
Já si na vykání rozhodně nepotrpím a velmi rád si s lidmi potykám, ale ve firmě, kde bych dostal příkazem všem tykat, bych pracovat rozhodně nechtěl. Působí to na mě jako "ahoj soudruhu", nebo "my jsme něco víc než ostatní a tak si všichni tykáme". Potykám si s tím, kdo je mi sympatický, ale "befelem" určitě ne. Pokud mi tykání nabídne šéf apod., tak to beru jako uznání a jsem hodně rád a vážím si toho. Zcela běžně dělám to, že někomu staršímu, nadřízenému apod. řeknu, ať mi tyká a já mu vykám.
Na druhou stranu jsou místa, kde se podle mě zbytečně vyká - třeba někteří učitelé na střední škole, tam bych jako učitel klidně všem studentům plošně tykal (oboustranně, jak píše PredatorV samozřejmě ne). Na VŠ už asi ne, ale zase je tam velmi příjemné si s dobrým a rozumným učitelem potykat.
U programů považuji vykání za standard a slušnost, i když hry jsou možná trochu zvláštní. Tak je pro mě ideál tak na 1/2 - v menu, obsluze atd. se vyká,ale ve vlastní hře postavy při rozhovorech mohou tykat.