• Provozní plány portálu Překlady her pro rok 2024

    31.3. přejde portál do režimu pouze pro čtení, tedy bude možné dála stahovat překlady, ale již nebude možné se registrovat a jakkoliv přispívat do diskusí kromě překladatelů
    31.12. dojde k ukončení provozu portálu Překlady her

    Za celý tým, který se od založení staral o tento portál, bychom vám chtěli poděkovat za vaši přízeň. Bylo to dlouhých 9 let našich životů. Všechno někdy končí, aby něco nového mohlo začít.
    Za mě jako provozovatele bych chtěl poděkovat všem lidem, kteří svojí prací přispěli k chodu celého portálu, všem překladatelům, kteří sem přispívali svými díly, a i vám všem, kteří jste se rozhodli nás, jakkoliv podpořit.

Jaké herní obchody používáte a proč?

Jaké herní obchody používáte pro nákupy her?

  • Steam

  • GOG

  • Origin

  • Epic

  • Uplay

  • Microsoft Store

  • Mac App Store

  • Rockstar


Results are only viewable after voting.

Abby

Překladatel
Příspěvky
411
Skóre reakcí
194
Bodů
0
Jen mě to zajímá, nedělám si žádnou statistiku, ale vzhledem k tomu, že se teď ve vedlejším vlákně řeší čeština na Pilars of Eternity na Epicu, tak mě napadlo, jestli zrovna tenhle obchod někdo používá i na nákupy nebo jen na hry co dávají zadarmo. Já jsem si totiž na Epicu za dobu co existuje nic nekoupila a ani nikdy nekoupím, přesto tam mám pomalu víc her než na Steamu, který mám už asi 10 let :D

Hlasujte prosím v anketě a to tak, že zaškrtnete jen obchody, kde nebo pro které nakupujete. Jestli nakupujete třeba na G2A, tak stejně ale zaškrtněte např. Steam, prostě obchod, pro který je klíč určený.

PS: doufám, že jsem na žádný nezapomněla :D
 
Steam, kvůli jeho diskuzním fórum, sekci Guides, RSS kanálu pro novinky o hrách a kartičkách, na kterých se dá občas i vydělat.
 
Nj, Microsoft Store mě nějak nenapadl, ostatně to bych mohla přidat i Apple Mac App Store :) Social Club snad ani obchod není, nebo ano? A Humble umožňuje kupovat klíče pro Steam např. to je podle mě ve stejné kategorii jako G2A, Instant Gaming nebo třeba české Xzone.

Každopádně do ankety jsem doplnila MS Store a Mac App Store. Ještě něco existuje?
 
Já nepoužívám Epic (prostě fakt ne ) a minimálně Origins ( naposledy kvůli Jedimu, ale jinak od něho dávám ruce prič). MS Store absolutně taky ne a chybí tam Rockstar neb GTA a RED 2 někde musím hrát :)
 
Epic. Přijde mi správné pokud si beru od nich hry zadarmo, tak u nich i nakupovat. To obecné nesnáším Epic ale jejjich obchod navšívím pro hry zadáča je trošku pokrytecké.
 
Nj, Microsoft Store mě nějak nenapadl, ostatně to bych mohla přidat i Apple Mac App Store :) Social Club snad ani obchod není, nebo ano? A Humble umožňuje kupovat klíče pro Steam např. to je podle mě ve stejné kategorii jako G2A, Instant Gaming nebo třeba české Xzone.

Každopádně do ankety jsem doplnila MS Store a Mac App Store. Ještě něco existuje?
No Rockstar game launcher/Social club je Obchod bes toho si GTA RDR a ich hry nezahráš + priamo si ich tam aj kupuješ ak to nechceš mať cez steam
 
@Barbar Rockstar jsem doplnila :) Já jsem GTA V dohrála, ale fakt ne tu verzi, co dal Epic, protože mi trvalo klidně půl hodiny, než jsem se přihlásila do hry a být online když hraju offline mě fakt nebaví. Tak jsem to dohrála, hezky v češtině, ale právě ne na Epicu ani Rockstaru. Jinak zajímavé bylo, že když jsem se zkusila připojit přes VPN v USA nebo UK, tak jsem se připojila hned, DE bylo tak do minuty a CZE trvalo klidně i půl hodiny. Pro Epic zjevně nejsme zajímaví, i když by rádi, abychom platili. Ale ode mě se toho fakt nedočkají. Hry zadarmo beru, hloupý kdo dává, hloupější kdo nebere, ale neuvidí ode mě jedinou korunu. Ostatně i Surviving Mars jsem dostala od Epicu zadarmo, hrála jsem, zjistila jsem, že mě to baví a že chci DLC, tak jsem si koupila celou hru plus DLC znova na Steamu než abych podporovala Epic :)

@jendus proč pokrytecké? Můžou si za to sami, stejně jako si můžou sami za to, že Fortnite není pro iPhone. Kdo chce víc, nemá nic, to platí, platilo a platit bude.

@GARUSS je to tam.

Tak šup šup, upravit hlasy :)
 
Vzpomínám si, jak jsem kdysi neochotně instaloval Steam, abych si mohl zahrát Mafia 2 (krabicovou verzi). Dnes na Steamu nakupuji pravidelně a rád, i když si pořád říkám, že bych mohl častěji podpořit i GOG, na kterém jsem pořídil všehovšudy 4 hry. Nedávno jsem ojediněle využil Origin na Crysis 3, UPlay na Assassin Rogue (ale přes Fanatical) a pro mobil Google Play na Důkaz 111. Epic Store mám plný her zdarma, ale to neznamená, že bych si na něm kategoricky odmítal něco koupit, ale spíš beru menší nebo starší tituly, které tam ani nejsou.

Steam je tedy už nějak ze zvyku a kvůli katalogu plného her jasný top a to i díky kartičkám, které zmínil Pilda, za něž mám na Steamu pár her zakoupeno za hraní her.
 
Taky Battle.net je docela významně využívaná služba :)

Co se týče Epicu, musím se ho zastat. Při vší úctě ke GOG, teprve on dokázal prolomit faktický monopol Steamu což jinak, než agresivní politikou bohužel nešlo. O tom, že malá studia mají na Epicu lepší podmínky bylo už napsáno hodně, ale především se konečně projevuje konkurenční prostředí, což je poznat na cenách. Ano, o slevách sice rozhodují studia, ale ne vždy a často je poslední dobou vidět, že Steam musí sáhnout do své nenapapané třicetiprocentní marže.
 
Majoritně na Steamu - má ho nejvíc známých, takže pozvat někoho do hry mě stojí jen Shift+Tab času. A líbí se mi, jak mají nevychytanej algoritmus na personifikaci slev - pokud hru nechci hned, stačí ji dát do seznamu přání a pár měsíců počkat na slevu ;) A taky je super, ze pres nej funguji i deskovkove sandboxy Tabletopia a Tabletop Simulator.
Jinak:

GoG - dřív se na něm daly sehnat za pár babek starší hry (třeba série Kingdom Bounty stála na Steamu 2x tolik), ale od te doby jsem tam nenakoupil

Epic - měl dlouho jako jediný Satisfactory a to je silnej důvod. Od te doby ale zklamava - po Subnautica a Surviving Mars hazi do free vetsinou smeti, predevsim predelavky konzolovek.. Ale ze nekdo rozbil Steamu jeho mortal machine na likvidovani malych vyvojaru je super.

Humble ani Origins me nikdy nakoupit nedonutily, MS Store teprve ne. Na GooglePlay jsem onehdá naposled kupoval snad Machinarium..
 
Kromě těch tady uvedených Humble Store, GamesPlanet, WinGameStores a BigFishGames (tam match 3 hry)
 
Serazeno podle pouzivani:
Steam
Epic
uPlay (sry, Ubisoft Connect)
GoG
Origin
Battle.net
U nakupu her vetsinou nema moc smysl jit proti proudu. Nejrozsirenejsi platformy jsou nejrozsirenejsi z dobrych duvodu.
S cim me mile prekvapil GoG je jejich moznosti all in one. V praxi to nema moc vyuziti, protoze pro spusteni hry stejne musite zapnout ten ci onen program, ale je super videt jake a kde vsechny hry mate. Eliminuje to random double nakupy (urcite nejsem jediny, komu se to stalo :-X)
 
V podstatě všechny od Steamu, přes Uplay, Epic atd. Nemám problém s žádnou platformou a upřímně nechápu kampaň proti Epicu.
Ta mě doslova se*e... ;)
 
@Giordanno Welp, Epic a Apple se "neshodli" na podminkach mikrotransakci ve hre. Zastanci jabka vini Epic, ze jsou moc gready a zastanci Epicu zas jabko z toho sameho duvodu. Prvni skupina je vic rozsirena, tak je vic slyset.
Also, skandal se "sledovanim" uzivatelskych dat taky nepomohl.
Tusim, ze nejake americke konglomerace je dokonce nazvali cinskymi spiony (Epic je z velke casti vlastneny cinskou spolecnosti).
A asi posledni vec, Epic exlusivity. Spouste lidem prijde nefer, ze urcite hry jsou k dostani jenom na Epicu.

Je o tom spousta clanku, tak nema smysl to rozepisovat do podrobna, ale za me... Spousta lidi si udelala o Epicu spatny obrazek a proste "sla s proudem" bez toho, aby si vubec zjistili, o co slo a kvuli cemu tyhle kontroverze vznikly.
 
Já bych jen doplnila třetí skupinu. Zastánci práva viní Epic za porušení podmínek, které používáním App Storu a Google Play odsouhlasili, prostě obešli to, co měli s Applem i Googlem domluvené stejně jako všichni ostatní. Apple a Google Epicu (a dalším) umožňuje distribuovat na své platformy a za to chtějí v případě placené služby 30% poplatek, který se Epic proti smlouvě pokusil obejít, což mu samozřejmě nevyšlo. Potvrdil to i soud. Kdyby se s Applem a Googlem pokusili dohodnout na menším poplatku, tak by se možná dohodli, možná ne a pak by mohli být ti dobří. Takhle jsou to jen prachsprostí zloději, kteří prostě porušili smlouvu a byli po zásluze potrestáni tím, že byli z obou obchodů vyhozeni a dostali zákaz. Podle mě naprosto logický závěr, udělali podvod, byli potrestáni.

Na Android se můžou dostat přes jiný store nebo i přímou instalací, ale iOS naštěstí nic takového neumožňuje, takže přišli o velké množství zákazníků a tedy i peněz. Prostě kdo chce víc, nemá nic. Místo aby měli jistých 70% tak nemají ze 100% nic.
 
@Abby Ja zase cetl, ze obchazeli pravidla kvuli levnejsi moznosti nakupu veci ve hre pro hrace. Rozhodne se to otocilo kvuli nim, ale nebudu je kvuli tomu bojkotovat. Epic si za posledni tri roky prisel diky Fortnite na takovy penize, ze si myslim, ze je tahle ztrata moc netrapi. Rozhodne je to znacna cast trhu, ktery nepokryji, ale jak uz dokazali, maji za sebou spoustu nestastnych rozhodnuti: Metro Exodus, "sahani" do steam knihovny a dalsi mensi prohresky. Nechci je nejak branit, ani hanit... Me z pohledu zakaznika zajima cena, dostupnost a podpora. V mensim rozsahu potom jak se ta urcita platforma chova k developerum a distributorum, a konkurence schopnost... Dlouhe roky mel steam na tomhle poli monopol, pro jednou jsem rad, ze prisel dalsi hrac, ktery s tim trhem trochu zamava :)

Zajimave info:
Vedeli jste, ze Epic uctuje 12 % developerum a distributorum, pokud jejich hra vyjde na jejich platforme? 7 % kdyz je dana hra na Unreal Enginu.
Steam uctuje 30 %.
 
Všichni účtují 30% a vzhledem k tomu, co daná platforma, ať už jde o Apple App Store, Google Play, Steam, GOG nebo cokoliv dalšího, zajišťuje, mi to přijde fér. Koneckonců za těch 30% má daný subjekt veškerý servis a v podstatě se nemusí o nic starat. Nevím, přijde mi to přiměřené a kdyby si každý měl zajistit distribuci na své náklady, zaplatil by podle mě víc.

A Epic přišel nejen o iOS uživatele, ale i o většinu Android uživatelů, jediný obchod, který s nimi nadále spolupracuje, je Samsung a ten asi moc lidí nepoužívá ani když má Samsung telefon, natož pak s jinou značkou.

A žádný podnikatel, žádná firma není charita a když chci využít nějakou službu, tak ji prostě musím zaplatit. I když je to přehnané, tak je to jako kdybych řekla "chci Apple Music, ale nechci platit 149 czk měsíčně, dáte mi to za stovku". Takhle to prostě nefunguje. A je úplně jedno, že já jsem jedinec a Epic velká společnost, obojí je stejně absurdní.
 
@Giordanno Welp, Epic a Apple se "neshodli" na podminkach mikrotransakci ve hre. Zastanci jabka vini Epic, ze jsou moc gready a zastanci Epicu zas jabko z toho sameho duvodu. Prvni skupina je vic rozsirena, tak je vic slyset.
Also, skandal se "sledovanim" uzivatelskych dat taky nepomohl.
Tusim, ze nejake americke konglomerace je dokonce nazvali cinskymi spiony (Epic je z velke casti vlastneny cinskou spolecnosti).
A asi posledni vec, Epic exlusivity. Spouste lidem prijde nefer, ze urcite hry jsou k dostani jenom na Epicu.

Je o tom spousta clanku, tak nema smysl to rozepisovat do podrobna, ale za me... Spousta lidi si udelala o Epicu spatny obrazek a proste "sla s proudem" bez toho, aby si vubec zjistili, o co slo a kvuli cemu tyhle kontroverze vznikly.

"Spousta lidí šla s proudem"... To pouze vypovídá o jejich inteligenci. Pokud si sám nezjistím a neověřím některá fakta a řídím se davem, tak jsem pouze manipulovatelná ovce. A nejlepší jsou ti, kteří vezmou téměř vše co je na Epicu zadarmo a pak napíší, že si tam rozhodně žádnou hru nekoupí. To už je pokrytectví par excellence. Rozhodně však nechci rozpoutávat jakýkoliv flame. Prostě jsem normální uživatel Epicu a tečka.
 
Vždyť ano, ať si každý používá co chce. Jenom nechápu, proč by mělo být pokrytectví vzít něco zadarmo. Já jsem si díky Epicu a jejich hrám zadarmo zakoupila dvě hry včetně DLC, které mě bavily, akorát jsem je koupila jinde. Ale díky Epicu jsem je objevila a zjistila, že jsou dobré :) A jestli si někdo myslí, že se chovám pokrytecky, no, tak ať si to myslí. Hloupý kdo dává, hloupější kdo nebere.

Jinak proti Epicu v zásadě nic nemám, peníze jim dávat nebudu a není to ovlivněné touto kauzou, prostě mám Steam, GOG a Uplay a to mi stačí. Jen mi vadí jejich přístup, že mají smlouvu, kterou poruší a pak si hrají na děsně ublížené. Ostatně soud dal Applu i Googlu zapravdu a ještě aby ne, žádný soud na světě nemůže schválit jednostranné porušení smlouvy.
 
@Abby Chapu tvuj pohled. Jen s nim nesouhlasim. Epic rozhodne udelal spoustu chybnych kroku. Viz pokus o ohybani pravidel u mobilnich platforem a dalsi, co jsem zminoval. Co se mi na nich ale libi, a co doufam, ze si udrzi, je prave jejich pristup k distributorum a developerum. Jak pises, vetsina vetsich platforem si bere tech svych 30%, Epic ne... a abych jeste teda upravil svuj predesly prispevek. Epic uctuje vsem 12 % bez ohledu na pouziti enginu, jen u UE4 nezahrnuje 5 % za jeho pouziti, protoze ho vlastni, coz treba distributor na steamu zaplatit musi.
Je to i jeden z duvodu proc Epic pouzivam cim dal vic, protoze ukazuji, ze "lety overena metoda 30 %" se da zmenit, a da se zmenit ve prospech tech spravnych lidi. Muze se to zmenit? Rozhodne, porad je to firma, ktera chce vydelavat, ale zatim se ji to dari i s mensimi poplatky od vyvojaru.

A žádný podnikatel, žádná firma není charita a když chci využít nějakou službu, tak ji prostě musím zaplatit. I když je to přehnané, tak je to jako kdybych řekla "chci Apple Music, ale nechci platit 149 czk měsíčně, dáte mi to za stovku". Takhle to prostě nefunguje. A je úplně jedno, že já jsem jedinec a Epic velká společnost, obojí je stejně absurdní.
Tohle je asi vec do jine debaty, ale v tomhle se hodne pletes. Velke spolecnosti maji vzdycky vetsi paku na platbu sluzeb. Predstav si scenar, kdy jsi jednatel firmy o rekneme 10 000 zamestnancich. A prisla bys do Apple s tim, ze bys pro kazdeho z nich chtela jako benefit Apple Music, ale 149,- mesicne je moc. Dost pravdepodobne byste sedli ke stolu a zkusili vymyslet neco, co by vyhovovalo obema stranam. Ostatne, ja takhle kazde dva roky vyjednavam podminky s operatorem pro spolecnost, kde pracuju.
 
Dobře, s tou velikostí firmy máš zřejmě pravdu. Nicméně přijde ti, že by firma velikosti Epicu neměla šanci se dohodnout? Podle mě měla, jenže oni to ani nezkusili a rovnou zavedli ten podvod, prostě porušili smlouvu a obešli pravidla. A to je ten problém. Ať si mají firmy mezi sebou jakékoliv interní dohody, to je jejich věc, ale porušení dohody/smlouvy se trestá vždy a všude.

Jinak když Epic vydal GTA V zadarmo, tak mě hodně potěšili, okamžitě jsem to nainstalovala, stahování trvalo přes 5 hodin (mám 150 Mbps, což je reálných 17 MBps, mělo to trval maximálně dvě hodiny, ale byli přetížení). Pak jsem si zaregistrovala Rockstar účet, propojila to, spustila hru a řeklo to chybu. A takhle to trvalo přes půl hodiny, nakonec se mi do hry podařilo dostat a odehrála jsem asi tři hodiny a šla spát. Druhý den jsem chtěla pokračovat a ani za hodinu se mi nepodařilo přihlásit. Tak jsem se přihlásila na US VPN a přihlásila jsem se okamžitě. Ok, zase jsem hrála a třetí den opět nešlo se přihlásit. Tak jsem zkusila experiment. Přes US VPN zase okamžité přihlášení, dala jsem UK a trvalo to asi dvě minuty, bylo tam několik chyb, ale prošlo to relativně rychle. To samé DE a AU. Tak jsem dala CZ IP a po 15 minutách jsem to vzdala, nainstalovala jinou verzi, použila save a normálně jsem hrála. Podotýkám, že vůbec nešlo o online hraní ale o single příběh. A tím pro mě Epic defacto skončil, když vydají nějakou zajímavou hru, přidám si ji do knihovny, různé indie blbosti ignoruji, Surviving Mars a teď si nevzpomenu na tu druhou jsem si díky nim koupila včetně DLC na Steamu a více méně jde celý Epic mimo mě. Nevím co používá Unreal Engine a je mi to celkem jedno, hry hraju proto, že mě baví, ne kvůli enginu, takže jestli je to engine Epicu nebo někoho jiného neřeším. Na iPhonu ani Macu od nich nic nemám, na PC mám Epic Store nainstalovaný, občas mě vytočí, že po mě chtějí captchu a mají tak pitomou, že to napoprvé nikdy nedám a vždycky po přidání hry Epic Store zase ukončím a týden nebo déle je vypnutý. Ať si dělají co chtějí.
 
K obchodům (tedy i těm herním) přistupuji jako zákazník... Ergo zajímá mě cena, podpora, stabilita a případně poskytnuté výhody... Morální, či dokonce politické pozadí obchodů obecně neřeším a přenechávám to těm, co to potřebu řešit mají... A někteří jsou v tomto ohledu docela fanatičtí... A nejvíce mě dostává dnes tak oblíbený "politický aktivismus"... Už jsem zažil, že se se mnou přestal člověk bavit jenom proto, že jsem si "dovolil" říct, že mám rád do kafe kondenzovanou Tatru... Prý jsem koblihář a kolaborant, protože Tatra patří Babišovi... ( pro upřesnění: Babiše jsem nevolil a volit NIKDY nebudu... )
Nakupuju podle chuti, ceny a dostupnosti... Co komu patří, nebo jestli topí koťátka mě opravdu nezajímá....
 
Tak já nakupuju hry na Instant Gaming, taky kvůli ceně. Babišovy šmejdy mě zlobí a pokud je to jen trochu možné, vyhýbám se jim, ale kupodivu některé věci dělá celkem kvalitní, na české poměry a zrovna mléko Tatra mi chutná. A taky mi chutná Madetta a ta je tuším taky jeho :D Nojo, někteří lidé to moc hrotí, jak jsem psala jinde, já jsem podle některých ovce, protože používám jablíčko a podle některých našich sousedů jsme snobky, protože mámedva Mini Coopery a to přece vyrádí to ošklivé BMW... No co, každému co jeho jest :)
 
Nejčastěji Steam (zvyk je železná košile :D), něco mám z Originu, něco z GOGu.
 
Back
Top